Testează, Tratează Hepatita

Ziua Mondială a Hepatitei 28 iulie 2018 cu sloganul "Testează, Tratează Hepatita” este o oportunitate de a suplimenta eforturile pentru a salva milioane de vieţi omeneşti şi a implementa Prima Strategie Globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind hepatita virala pentru anii 2016-2021 obiectivul fiind eliminarea hepatitei.

La nivel global, 325 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C. Decesele cauzate de hepatită sunt în creştere, în timp ce mortalitatea cauzată de tuberculoză şi HIV s-a redus. Peste 60% cazuri de cancer hepatic sunt datorate testării si tratamentului tardiv a hepatitei virale B şi C. 90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatita virala B şi 80% cu hepatita virală C nu cunosc că trăiesc cu această infecţie, având posibilitatea reală de a dezvolta o hepatită fatală sau cancer hepatic la un moment dat în viaţa lor şi, în unele cazuri, transmiterea infecţiei altor persoane. Doar 7% dintre persoane cu hepatită virală C cronică au avut acces la tratament cu antivirale cu acţiune directă, care în decurs de 3 luni poate complet vindeca această maladie.

în Republica Moldova hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică. Indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 15,88 la 100 mii populaţie în anul 2001 până la 0,57 în anul 2017, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 3,39 până la 1,32, prin hepatita virală D - de la 1,47 până la 0,07, dar aceştia depăşesc indicii ţărilor europene, iar riscul de infectare pe parcursul vieţii unei persoane este de 20 60%.

Grupurile cu risc sporit de infectare cu virusul hepatic B şi C sunt persoanele utilizatoare de droguri injectabile, bărbaţii care practică sex cu bărbaţii, persoanele care au aplicat tatuaje, partenerii persoanelor care trăiesc cu hepatita virală B, C şi lucrătorii medicali.

Răspunsul naţional în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Naţional de combatere a hepatitelor virale B, C şi D pentru anii 2017 2021, aprobai de Guvern la 26 mai 2017 şi are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice şi ciroze, inclusiv cu minimizarea consecinţelor socio-economice.

In republică se realizează măsuri profilactice specifice în instituţiile medicale şi nespecifice în instituţii nemedicale şi în condiţii de habitat; depistarea precoce a bolnavilor cu hepatite virale acute şi cronice, ciroze hepatice virale şi cancer primar hepatic şi supravegherea medicală cu examenul de laborator al contactaţilor din focare; examinarea de laborator a contingentelor cu risc sporit de infectare pentru depistarea markerilor viruşilor hepatitelor virale; cercetări ştiinţifice pentru perfecţionarea măsurilor de supraveghere şi răspuns pentru reducerea riscului de transmitere.

Este accesibil tratamentul antiviral cu acţiune directă cu preparate de ultimă generaţie pentru hepatita virală. Pentru acest tratament sunt depuse peste 14413 de dosare, 13355 pacienţi au fost înrolaţi în tratamentul respectiv. Costurile pentru preparatele antivirale utilizate s au diminuat esenţial.

In populaţiile cheie - utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial şi bărbaţilor care practică sex cu bărbaţi se realizează activităţi de profilaxie a hepatitelor virale, inclusiv intervenţii de comunicare, informare, educare ş" referirea beneficiarilor proiectelor de reducere a riscurilor pentru testare la hepatitele B şi C.