De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer ? este o întrebare la care nimeni nu are un răspuns sigur. La prima etapă cancerul decurge cu simptome minime de boală generală sau chiar fără simptome. Frecvent pacienții se adresează tardiv la medic, ignorînd simptomele și punînd în prim plan grijile materiale.Depistat în stadii avansate, tratamentul este mai puțin eficient sau ineficient. Motivul pentru care mai este numit "boala cu o mie de feţe" este faptul că la etapa incipientă nu doare, semnele şi simptomele cancerului fiind adesea silenţioase, mimând afecţiuni peste care trecem uşor cu vederea. Durerile apar deja în stadii destul de avansate, atunci când boala a crescut destul şi invadeaza în vecinatate, sau poate chiar la distanţă.

Orice organ poate fi afectat de boală, începând de la piele, cap, gât, muşchi, stomac, ficat, intestine, rinichi, vezică, aparatele reproducătoare masculine şi feminine, glande şi nu în ultimul rând, plămânii şi glandele mamare. În ordinea descrescătoare a frecvenţei pe glob, cele mai frecvente localizări ale cancerului sunt : plămânii (ambele sexe), sânul, colonul şi rectul (ambele sexe), prostata la bărbaţi şi cancerul gastric / de stomac (ambele sexe).

În anul 2020 au fost înregistrate la nivel global 14,1 milioane de cazuri de cancer, iar dintre acestea 7,4 milioane au fost la populaţia masculină, iar 6,7 milioane la populaţia feminină.Cu fiecare an, numărul cazurilor noi creşte, iar în anul 2035 este estimat că se va ajunge la 24 milioane de oameni afectaţi de cancer.

Printre cele mai frecvente avertismente despre o posibilă îmbolnăvire se numără :

  • orice pierdere de sânge neobişnuită

  • tuse sau răceală care "nu mai trece"

  • lipsa poftei de mâncare insoţită de scaderea involuntară în greutate cu mai mult de 10 % din cea iniţială

  • o stare de oboseală inexplicabilă şi persistentă

  • o rană care nu se vindecă, o "umflatură" care nu dispare

  • modificarea aparentă în dimensiuni, formă si culoare a unei aluniţe

  • modificari ale tranzitului intestinal obişnuit care nu dispar şi afectează calitatea vieţii

  • tulburari ale tranzitului urinar

  • modificări persistente ale vocii sau ale inghiţirii

Factori de risc la apariția cancerului sunt : fumatul, abuzul de alcool, alimentația bogată cu carne roșie, insuficiența fructelor și legumelor în rațion, ereditatea,reducerea expunerii la factori, toxici, radianți, etc.

Dacă ar fi să reducem factorii de risc modificabili (sedentarismul, dieta, fumatul, alcoolismul, infecţioşi etc.), rămânând doar cei nemodificabili (sexul, înaintarea în vârstă, ereditatea, starea imunitară), şi dînd importanța necesară examenărilor profilactice, aproximativ 50 – 80 % din cancere ar putea fi prevenite.Poate că este greu ca de "luni" să renunţăm la fumat, să ne apucăm să facem mişcare fizică, să mâncăm mai sănătos, într-un cuvânt, să le facem pe toate deodată, însă, aducând treptat câte o modificare benefică în vieţile noastre, consecinţele sunt inestimabil de valoroase.Nu trebuie să fim neapărat bolnavi ca să ajungem la medic. Prin controalele stării de sănătate putem depista, în limitele oferite de ştiinţă şi tehnologie, stadiile incipiente ale acestei boli nemiloase, care la început nu doare şi loveşte oamenii aparent în plină stare de sănătate. Scopul important al examenului profilactic este depistarea maladiilor de fon.

Începând cu vârsta adultă, fiecare femeie ar trebui sa practice o dată pe lună autopalparea sanilor, iar începând cu 25 - 30 de ani, un control clinic anual. După 40 de ani se recomandă efectuarea mamografiei de control o dată la 2-3 ani.

Odată cu introducerea examenului Babes – Papanicolau ( citologia ) numărul de cazuri de cancer de col uterin a scăzut cu aproape 80 % ! Acest test-screening se efectuază în toate instituțiile medicale primare.Testul se efectuază gratuit, este rapid și foarte informativ. Astfel, efectuat la timp, salvează milioane de femei.Pe parcursul ultimilor ani de la vîrsta de 11 ani se propune vaccin împotriva cancerului de col uterin, la moment părinții sunt reticenți la efectuarea acestui vaccin, el, de fapt, fiind dovedit ca unul foarte eficient.

Concomitent cu introducerea în screening-ul cancerului colo-rectal a colonoscopiei şi a testelor hemocult-fecale, numărul cazurilor de cancer avansat de colon scade. Colonoscopia se recomandă persoanelor cu factori de risc personali, familiali din care provine persoana, existența cancerului de colon, polipilor la membrii apropiați ai familiei.

Cancerul de prostata este al doilea cel mai comun cancer la bărbaţi la nivel global, iar în Europa acesta se afla pe locul întâi.

La nivelul medicului de familie, în scopul depistării oportune a cancerului se efectuază citologia, se instruiește și se indică la autoexaminarea sînilor la femei, se efectuază hemoculttest, se trimit la colonoscopie persoanele din grupa de risc la dezvoltarea cancerului de colon.În urma unui examen de rutină poate apărea suspecția la cancer.

Cu regret, populația are o atitudine indiferentă față de examenele profilactice …Preventia este cea mai bună apărare. Nu lăsaţi chiar şi o mica modificare "pe maine", întrucât mâine poate fi deja târziu. Uitaţi de acel "ultim fum", lăsaţi la raft alimentele depre care ştiţi că nu sunt sănătoase, beţi mai degrabă un pahar de apă în defavoarea unui suc acidulat şi ieşiţi sa faceţi o plimbare în parc.

Sănătate multă tuturor !