Ajută şi pe alţii să fie printre noi!

Donează sânge! Dăruieşte viaţă!

14 iunie este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a creşte gradul de conştientizare asupra necesităţii condiţiilor de siguranţă în donarea de sânge şi a mulţumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieţi fără a aştepta o recompensă în schimb.

Practica hemotransfuzională mondială demonstrează, că numai donatorii, care donează sânge voluntar, fără nici o constrângere sau fără nici o motivare de ordin material reprezintă categoria cea mai sigură, cu risc minim de a transmite prin sângele său recipientului o maladie gravă, cum ar fi HIV/SIDA, hepatitele virale şi alte infecţii hemotransmisibile.

Sângele este o sursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât şi pentru intervenţiile de urgenţe. Tratamentul hemotransfuzional aplicat pacienţilor în situaţii critice pentru viaţă în unele cazuri este o unică şansă în prelungirea vieţii. Sângele este, de asemenea, vital pentru tratarea răniţilor în situaţii excepţionale (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.) şi are un rol esenţial în salvarea vieţii materne şi perinatală.

Sloganul pentru campania din acest an este " Ajută şi pe alţii să fie printre noi! Donează sânge! Dăruieşte viaţă!" ce simbolizează legătura între oamenii sănătoşi care donează sânge şi oamenii bolnavi ce au nevoie de transfuzii de sânge şi componente sanguine.

Obiectivele principale ale Campaniei de promovare a donării de sânge voluntare în contextul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge din anul curent sunt:

    • de a aduce mulţumiri donatorilor de sânge şi încurajarea donatorilor de sânge primari pentru a deveni donatori de sânge sistematici;
    • sensibilizarea comunităţii la donarea de sânge ca un act altruist, asigurând cu donări de sânge voluntare, neremunerate şi sistematice;
    • sporirea gradului de conştientizare a opiniei publice privind necesitatea unui număr stabil de donări de sânge voluntare şi neremunerate pe tot parcursul anului, pentru a menţine constant rezervele şi autoasigurarea ţării cu produse sanguine;
    • promovarea şi cooperarea, inclusiv la nivel internaţional, pentru asigurarea unui consens, privind principiile donărilor de sânge voluntare şi neremunerate, sporind în acelaşi timp siguranţa şi disponibilitatea sângelui.

Nu fi indiferent!

In perioada 24 mai - 14 iunie 2018 pe parcursul Campaniei de promovare a donării de sânge voluntare în contextul celebrării Zilei Mondiale a

Donatorului de Sânge Ajută şi pe alţii să fie printre noi!

Donează sânge! Dăruieşte viaţă