Obiectivele Zilei Mondiale fără Tutun 2019:

Tema: Tutunul şi sănătatea plămânilor.

Sloganul: " Nu lăsaţi tutunul să vă ia respiraţia".


Obiectivele campaniei:

Creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind impactul consumului de tutun şi a expunerii la fumul de ţigară asupra sănătăţii plămânilor.

Încurajarea societăţii pentru a se angaja în prevenirea fumatului, promovare; sănătatea plămânilor şi protejarea oamenilor de fumul de tutun.

Adoptarea de către consumatori a unor comportamente sănătoase şi renunţare la fumat,

Consolidarea eforturilor pentru punerea în aplicare a măsurilor de control a tutunului - MPOWER, recomandate de către OMS şi dovedite că sunt eficace.

Mesajele principale ale campaniei sunt:

Nu lăsaţi tutunul să vă ia respiraţia - alege sănatatea, nu tutunul;

Consumul de tutun aduce sărăcie, suferinţă, boală şi deces, împovărînd familiile și societatea. Tutunul ucide până la jumătate din utilizatorii săi;

Nu există un nivel inofensiv pentru consumul de tutun - chiar si fumatul unei singure țigări vă afectează sănătatea şi vă scurteaza viaţa;

Tutunul sub orice formă: țigarete electronice, narghilea, tutunul care nu arde, ş.a. - sunt la fel de dăunătoare pentru sănătate și afectează sănătatea plămînilor;

Fumatul dublează riscul dezvoltării tuberculozei și creşte numărul deceselor din cauza insuficienţei respiratorii;

Fumătorii riscă de 22 ori mai mult decît nefumătorii să dezvolte cancer de plămîni pe parcursul vieţii;

Copii expuşi la fumul de tutun sunt mai predispusi să dezvolte astm bronhic si să sufere mai frecvent de accese astmatice severe.

Pentru a vă proteja sănătatea - renunţaţi la fumat! Pentru a solicita ajutor în renunţarea la fumat - apelaţi Linia verde 080010001 (apel gratuit).

Dacă vi s-a încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice - apelaţi Linia verde 080012300 (apel gratuit).

Informaţii cheie despre consumul de tutun

La nivel global, tutunul este responsabil de 8 milioane de decese anual, inclusiv un milion de decese cauzate de expunerea la fumul de tutun (fumatul pasiv). În fiecare 4 secunde moare un om din cauza consumului de tutun.

Tutunul este periculos sub orice formă şi toate produsele din tutun (ţigări electronice, narghilea, tutunul care nu arde, etc.) afectează sănătatea plămânilor.

Anual la nivel global decedează aproximativ 1,8 milioane de oameni din cauza cancerului pulmonar.

Fumatul dublează riscul dezvoltării tuberculozei şi creşte numărul deceselor din cauza insuficienţei respiratorii.

Fumătorii riscă de 22 ori mai mult decât nefumătorii să dezvolte cancer de plămâni pe parcursul vieţii.

Copii expuşi la fumul de tutun sunt mai predispuşi să dezvolte astm bronhic şi să sufere mai frecvent de accese severe de astm.

Unul din 5 fumători va dezvolta bronşită cronică si/sau emfîzem pulmonar pe parcursul vieţii, provocând dificultăţi de respiraţie agonizante.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Pliante, postere

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image