Ziua mondială a Diabetului Zaharat

La 14 noiembrie întreaga opinie medicală marchează Ziua Mondială a Diabetul zaharat . Diabetul este o maladie cronică, ce implică probleme majore la nivelul individului , societăţii, cu pierderi economice impunătoare la nivel de ţară.

Diabetul zaharat reprezintă un factor de risc pentru sistemul cardiovascular, patologia ochilor, rinichilor,picioarelor cu impact negativ considerabil la indicii morbidităţii şi mortalităţii.

Principalii factori de risc pentru diabetul zaharat sunt: tradiţia alimentară cu mese copioase, grăsimi şi glucide multe, patologia cardiovasculară , vîrsta înaintată , efort fizic redus. La nivelul Asistenţei medicale primare se efectuază controlul anual al glicemiei la persoanele din grupul de risc şi a celor peste 40 ani, HB glicolizată, ce reflectă nivelul mediu al glucozei în cursul ultimilor 2-3 luni . Cu cît glycemia se menţine la valori fiziologice, cu atît scade posibilitatea dezvoltării complicaţiilor diabetului . Deaceia controlul profilactic regulat al glicemiei la persoanele după 40 ani, la persoanele din grupul de risc este o necesitate vitală .

Dificultatea în diagnosticare precoce a DZ rezultă din faptul, că multe persoane rămîn asimptomatice timp îndelungat şi se depistează la etapa complicaţiilor.

În rn Ştefan Vodă numărul pacienţilor ce suferă de Diabet zaharat creşte de la an la an. Astfel, de la 1799 pacienţi în a. 2015 a crescut la 2021 în a. 2017 numărul pacienților cu DZ la evidență.

A fost efectuată analiza dinamicii incidenţei, prevalenţei DZ din a.2008 , atunci ,cînd a fost dat start examinării obligatorii a glicemiei la contingentele de populaţie indicate. Atît incidenţa (îmbolnăvirea primară ), cît şi prevalenţa ( N persoane la evidenţă) aproape s-au dublat. Aceasta vorbeşte despre nivelul sporit de depistare a diabetului la nivelul medicinei primare .

Prevenirea DZ se bazează pe 4 piloni- alimentaţie balansată, controlul curbei corporale, mişcare cel puţin 30 min pe zi, examenul glicemiei.

În prezent pacienţii cu diabet zaharat sunt asiguraţi cu preparate de insulină din fondurile Companiei Naţionale de asigurări în medicină, examinările paraclinice sunt gratuite, la nivelul medicinei primare se acordă un şir de examinări profilactice pentru depistarea oportună a patologiei.

Este necesar ca populaţia să-şi schimbe stilul de trai, să-şi asigure o alimentaţie balansată, hypocalorică, săracă în grăsimi şi dulciuri ; să micşoreze consumul de alcool, să renunţe la fumat ca un factor vasoconstrictor. Este necesar controlul permanent al stării psihice, evitarea surmenajului, stresurilor.

DZ este o maladie care poate fi prevenită prin respectarea unor reguli de ordin general: în primul rînd alimentaţia la sîn este baza prevenirii tuturor maladiilor, ulterior - evităm maladiile cu potenţial diabetogen, evităm contactul cu substanţe nocive, ţinem permanent sub control greutatea ponderală, facem mişcare .

Diagnoza de DZ pacientul o primeşte ca o condamnare la o viaţă necalitativă,cu multe restricţii. De fapt, este necesar ca pacienţii cu Diabet să-şi asigure un mode deosebit de viaţă .

La 14 noiembrie la Centrul de Sănătate Ştefan Vodă s-au petrecut măsuri de informare, examinare la glycemie a persoanelor din grupa de risc şi pacienţi cu diabet zaharat. Persoanele cu valori înalte ale glicemiei au fost consultaţi de către un medic de familie responsabil. Au fost repartizate materiale informaţionale .

Este necesar ca pacienţii cu DZ să adopte un stil deosebit de viaţă , să respecte cu stricteţe indicaţiile medicului de familie. Aceasta va contribui la păstrarea sănătăţii şi evitarea complicațiilor.

Să fiți sănătoși!