Tutunul frânge inimi

Tutunul – una din cauzele principale a morții, bolilor și a sărăciei. Epidemia consumului de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice globale, cauzând mai mult de 7 milioane de decese pe an. Mai mult de 6 milioane de decese sunt rezultatul utilizării directe a tutunului, în timp ce, mai mult de 890 000 sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumatul pasiv.

Bolile cardiovasculare (BCV) se numără printre cauzele principale de deces la nivel global, iar consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun contribuie aproximativ la 12% din totalul deceselor cauzate de BCV. Fumatul este cea de-a doua cauză principală a BCV, după hipertensiunea arterială.

Consumul de tutun produce peste 2 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare în fiecare an, iar renunțarea la fumat poate preveni milioane de decese cauzate de atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, anual la nivel global.

Obiectivele campaniei:

Creșterea gradului de conștientizare a populației privind impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății inimii.

Încurajarea societății pentru a se angaja în prevenirea fumatului, promovarea sănătatea inimii și protejarea oamenilor de fumul de tutun..

Adoptarea de către consumatori a unor comportamente sănătoase și renunțarea la fumat,

Consolidarea eforturilor pentru punerea în aplicare a măsurilor de control al tutunului , recomandate de către OMS și dovedite că sunt eficace.

Grupurile - țintă. Campania se adresează populației generale, inclusiv adulți, tineri cu statut de fumători sau nefumători, cadrelor didactice din unitățile de învățământ, medicilor de familie, mass-media, societății civile, etc.

Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • Tutunul frânge inimi –alege sănătatea, nu tutunul,

  • Consumul de tutun aduce sărăcie, suferinţă, boală şi deces, împovărând familiile şi societatea. Tutunul ucide până la jumătate din utilizatorii săi

  • Nu există un nivel inofensiv pentru consumul de tutun – chiar și fumatul unei singure țigări vă afectează sănătatea și vă scurtează viața,

  • Țigările electronice și narghilea sunt la fel de dăunătoare ca țigările obișnuite – afectează inima și creează dependență,

  • Expunerea la fumul de tutun este la fel de dăunătoare sănătății, ca și fumatul.

  • Consumul de tutun produce mii de decese din cauza bolilor cardiovasculare în fiecare an, iar renunțarea la fumat poate preveni majoritatea deceselor cauzate de atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

  • Consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun este cea de-a doua cauză principală a BCV, după hipertensiunea arterială.

  • Pentru a vă proteja sănătatea – renunțați la fumat! Pentru a solicita ajutor în renunțarea la fumat – apelați Linia verde 080010001 (apel gratuit).

  • Dacă vi s-a încălcat dreptul la un mediu liber de fumul de tutun în locurile publice – apelați Linia verde 080012300 (apel gratuit).